Wędzenie pstrąga

 Wędzenie pstrągów na gorąco – przygotowanie bez solanki

pstrag-banner

W związku z licznymi prośbami dot. wędzenia ryb, przedstawię szczegółowy opis mojej metody wędzenia ryb na przykładzie pstrągów. Sposób ten można stosować w zasadzie do każdego rodzaju ryb i zawsze się sprawdzi. Metoda polega na soleniu ryb na ” biało”, nie stosuję żadnej solanki.

Wędzenie należy podzielić na 3 etapy:

1. Przygotowanie ryb:

Złocisty pstrąg

Pstrąg po uwędzeniu

a.patroszenie
b.doprawianie
c.solenie
d.płukanie

 

 

2. Osuszanie

obsuszanie ryb

Obsuszanie ryb

 

a. ręczniki papierowe
b. osuszanie nad dymem

 

 

 

 

3. Wędzenie właściwe

 Na początek mała rada: przygotowanie ryb do wędzenia zajmuje więcej czasu niż samo wędzenie!

Całość materiału ze szczegółami w pliku PDF – zobacz Pstrągi_wedzenie_mobil-wedzarnia

FOTOGALERIA – etapy wędzenia z opisami / użyjcie po powiększeniu ” I ” – informacja

Udostępnij na: