Wędzenie boczku

Wędzenie boczku i żeberek

boczek-wędzenie

Przedstawiam wędzenie boczku i żeberek. Postanowiłem oprócz fotek nagrać materiał video, jako materiał poglądowy całej procedury wędzenia mięsa. Robiłem fotki i kręciłem materiał etapami sądząc, że wszystkie części połączę i scalę. Okazało się jednak, że aplikacja źle miksuje audio i zmuszony zostałem 7 odcinków wrzucić jako oddzielne z własnym komentarzem. Stąd 7 części, które stanowią całość. Poniżej fotki i video z tej sesji wędzenia.

Jako ciekawostkę podam, że moja zaprawa peklująca składała się z 2 części : 0,7 litra wody i 1/2 l piwa, do tego czosnek, parę ziarenek pieprzu, jałowca i parę listków laurowych. Peklowanie 4-dni.
Boczek i żeberka w zalewie peklującej
OBCIEKANIE I OSUSZANIE

 

 

 

 

 

WĘDZENIE

PARZENIE WĘDZONEK

Gotowe wędzonki

Kilka rad:
  • zadbajcie o właściwy czas trwania etapu obciekania wędzonek / min. 6 godz. do 10 /
  • zadbajcie o właściwy czas trwania etapu osuszania wędzonek / min. 6 godz. /
  • parzenie – we wrzątku 15 minut i 45 minut w lekko pyrkającej wodzie
 I ostatnia rada, jeżeli potraficie się powstrzymać to poczekajcie z przekrojeniem wędzonek do następnego dnia! 🙂
Wiem, że to będzie trudne ale to spowoduje, że Wasze wędzonki bedą jeszcze bardziej trwałe ponieważ przejdą poprawnie konserwację. Po sparzeniu w tem. prawie 100 stopni, w pierwszych 15 minutach zostaną zamknięte na powierzchni komórki białkowe, 45 minut w 70 stopniach spowoduje kruchość mięsa a schłodzenie przez 12 godzin spowoduje,
że wędzonki będą w środku soczyste. Moja rolada z boczku przy krojeniu na plasterki miała nawet fajną białą galaretkę.
 To tyle – życzę wszystkim udanych sesji wedzarniczych – smacznych wędzonek!
Pozdrawiam Leszek
Udostępnij na: