Swojska kiełbasa

Jak zrobić własną, zdrową kiełbasę?

Robimy własną kiełbasę

Tytułem wstępu..  [ pobierz cały artykuł – plik PDF ]
Swojska kiełbasa to pojęcie oznacza, że mamy na myśli kiełbasę zrobioną samodzielnie w warunkach domowych. Przepisów w internecie jest taka mnogość, że dużo by pisać i analizować. Jednak dla uproszczenia napiszę tak.
Każda kiełbasa zrobiona w warunkach domowych będzie kiełbasą swojską, autorską i niepowtarzalną, nawet korzystając z gotowych przepisów, będzie to kiełbasa swojska-własna, bo drugiej takiej nikt nie zrobi. Każdy ma swoje gusta, a z nimi się nie dyskutuje. Pewnie, że warto skorzystać ze sprawdzonych receptur i niektóre, szczególnie amatorskie serwisy takowe podają ale to wyjątek. Postaram się więc przybliżyć temat robienia swojskiej kiełbasy krok po kroku, zwracając uwagę na poszczególne etapy jej produkcji. Od razu uprzedzam, trzeba mieć sporo cierpliwości i przestrzegać ściśle poszczególnych etapów, gdyż na każdym można coś popsuć i cała praca pójdzie na marne. Jednak naprawdę warto włożyć trochę wysiłku, gdyż własna kiełbasa to produkt o smaku, którego nie zaznacie w kupowanych marketowych produktach, tylko z nazwy nazywanych kiełbasą! Podam podstawowy przepis na zrobienie własnej-swojskiej kiełbasy na początek, tak aby było to proste i przejrzyste. Jak zrobicie i posmakujecie, to już zawsze starczy wam cierpliwości i zapału aby ją robić, modyfikować w.g. własnego uznania i zapomnicie o sklepowych pseudo-kiełbasach!
 Cały artykuł w serwisie WĘDZARNIA NA DZIAŁCE>>> zobacz!
Udostępnij na: