Wędzenie szynki

Wędzonki na święta – /13-grudnia 2014r. / czas : 9.00-16.00 /

szynka-1

Tu na przykładzie wędzenia na święta pokażę mały opis wraz z fotogalerią jak to przebiegało krok po kroku.
Tradycyjnie jak co roku przygotowałem na święta własne wędzonki. Wyszły znakomicie – smakują znakomicie. Sprawdza się zarówno nowy piec jak i komora z kamienia. Warunki nie były najlepsze, wiało tak, że dym był niemal niewidoczny – od razu był tłumiony do ziemi. Zastosowanie procedury peklowania i wcześniejsze przygotowania dały super rezultaty do tego stopnia, że nie jestem pewien, czy wędzonki dotrwają do świąt ! Najwyżej w poniedziałek włożę ponownie mięso do zalewy i dzień przed wigilią uwędzę ponownie – trochę czasu pozostało. Tym razem wędziłem : małą szynkę, 2 kawałki żeberek i kawałek boczku. Wierzcie na słowo, boczek i żeberka to prawdziwa rewelacja nic nie ujmując szynce! Poniżej pełna fotorelacja od momentu włożenia mięsa do zalewy po kolejne etapy wędzenia, ociekanie, osuszanie, wędzenie właściwe, parzenie, przekrojenie i smakowanie. Fotki są ułożone chronologicznie i niektóre na akcent etapu opisane.

PEKLOWANIE:

/powiększone fotki zawierają kontekstowe opisy-zalecam przeglądanie galerii w opcji pełny ekran/


WKŁADANIE MIĘSA DO SIATEK – mój prosty sposób:

Poniżej mój mały patent na samodzielne wkładanie wędzonek do siatek – szkoda zabawy na sznurowanie.

Wystarczy kupić w sklepie z hydrauliką 2 różne kolanka PCV / różne fi /, moja ma 10,5 cm na 9cm. Naciągamy w zależności od potrzeb siatkę zawiązaną z jednej strony na otwór i od drugiej strony wpychamy wędzonkę – siatka się sama zsuwa i można bez pomocy drugiej osoby szybko, sprawnie włożyć nasze mięso do siatki. Przy szynkach do 1,5 kg nie ma żadnych problemów. Proste prawda 🙂

Poniżej mój mały patent na samodzielne wkładanie wędzonek do siatek – szkoda zabawy na sznurowanie.

Wystarczy kupić w sklepie z hydrauliką 2 różne kolanka PCV / różne fi /, moja ma 10,5 cm x 9cm. Naciągamy w zależności od potrzeb siatkę zawiązaną z jednej strony na otwór i od drugiej strony wpychamy wędzonkę – siatka się sama zsuwa i można bez pomocy drugiej osoby szybko, sprawnie włożyć nasze mięso do siatki. Przy szynkach do 1,5 kg nie ma żadnych problemów. Proste prawda 🙂


Udostępnij na: