Piec wędzarni

Piec wędzarni z blatem również jako kuchnia na działce

piec-banner

Piec wędzarni z blatem

piec

Piec wędzarni

Przebudowa pieca wędzarni.
Aby zwiększyć wydajność mojego pieca, postanowiłem go całkowicie przebudować. Spełnił swoje zadanie gdy była beczka jako komora. Postanowiłem zrobić go bardziej wydajnym i funkcjonalnym, mając jeszcze tyle kamieni. Wnętrze będzie całe z cegły szamotowej i na górze położę stalowy blat z 3 otworami, jak miały kiedyś słynne domowe kuchnie Westfalki. Posiadały okrągłe zdejmowanych fajerki. To pozwoli, pomimo drzwiczek, które będą od frontu, wkładać drewno od góry. Łatwiej będzie rozpalać, dokładać drewno, czyścić wnętrze pieca, a przy okazji postawić garnek i grzać wodę lub ugotować np. cygańską zupę, heheh….

Dlaczego cała „para” ma iść w gwizdek?. Obliczyłem, że na budowę pieca potrzeba 45 pełnych cegieł szamotowych.

Poniżej galeria ukazująca wstępny etap rozbiórki starego pieca i budowy nowego.

Jak wcześniej zaznaczyłem, postanowiłem zbudować piec swojej wędzarni większy i bardziej praktyczny. Aby cały dym nie szedł na darmo i palenie w nim służyło innym celom, nie tylko na potrzeby wędzenia postanowiłem górę pieca nie zabudowywać, a na  górze położyć płytę ze starej kuchenki / kiedyś nazywały się wesfalki z otworami-fajerkami. Rozpalony piec może służyć również wtedy jako prawdziwa kuchnia. Można postawić garnki i gotować choćby wodę lub w sezonie przetwórczym wekować wyroby. To daje wiele różnych możliwości. Planuję m.in. na tą  Za radą znajomych odwiedziłem miejscowe złomowisko i zobaczcie jakie „skarby” tam można znaleźć i kupić dosłownie za grosze!! Płyta z fajerkami za 30zł!!, drzwiczki żeliwne za 20zł !! Taka płyta to koszt ok. 200zł na allegro, a drzwiczki też pewnie ze 2 stówki. Warto odwiedzać te składy. Mała rada, nie kupujcie i nie montujcie drzwiczek stalowych, moje po 2 latach rozpadły się – przepaliły się na zawiasach. Jak już szukajcie na złomowiskach żeliwnych, które mają nierzadko 50 lat i będą służyły dalsze 50. Na szrocie można je kupić za 20-50zł!

Zobaczcie co udało mi się kupić na złomowcu za dosłownie grosze!



Koniec marca i początek kwietnia 2014r. Pogoda jakoś się zlitowała i wyjrzało słoneczko, więc ruszyłem na działkę aby kontynuować budowę swojego nowego pieca. Poniżej kilkanaście fotek poglądowych z budowy. Jako, iż wymyśliłem sobie, że piec ma spełniać również rolę kuchni, na której przy okazji wędzenia, będzie można wszystko ugotować, suszyć np. grzyby. Dodatkowo, nad całym piecem postanowiłem zbudować małe zadaszenie ala wiatka, żeby w nie sprzyjające dni było się gdzie schronić i kontynuować wędzenie. Zwróćcie uwagę, że oba boki pieca zostały dodatkowo ocieplone wełną mineralną, aby piec dłużej trzymał ciepło. Wszystkie fotki są zawierają komentarze – po uruchomieniu podglądu galerii, użyjcie symbolu „I”- informacje.

Teraz powoli urządzam swoje stanowisko przy piecu. Muszę zrobić dwie boczne półki na sprzęt i drewno oraz dokończyć zabudowę lewej części pieca. U góry zadaszenia mam sporo miejsca na przechowywanie różnego sprzętu. No i muszę zamocować nowe drzwiczki i ławeczkę. To tyle i w końcu będę mógł ponownie zająć się wędzeniem.

W trakcie budowy nowego pieca-kuchni okazało się, że bolce w zawiasach stalowych drzwiczek puściły / chyba 3 lata użytkowania zrobiło swoje/ i musiałem wstawić nowe drzwiczki. Postanowiłem wstawić wcześniej zakupione na złomowcu drzwiczki żeliwne, żeby się sytuacja nie powtórzyła. Odradzam stanowczo drzwiczki stalowe!. Było trudno ale udało się i teraz mam pewność, że zastosowanie starych ale solidnych, żeliwnych dzrzwiczek zapewni bezawaryjną pracę mojego pieca-kuchni.

Moja działka i wędzarnia – video!

Piec wędzarni w trakcie pracy!
 Pozdrawiam serdecznie – Leszek
Udostępnij na: